Weer en beste reistijd

Een van de allerbelangrijkste redenen dat Portugal populair is als vakantiebestemming is natuurlijk het mediterrane klimaat dat de Algarve domineert. De rest van het land heeft een warm maritiem klimaat met veel warme aangename dagen gedurende een groot deel van het jaar. De zomermaanden zijn er droog en warm terwijl de winters er relatief nat zijn en koel, echt koude dagen komen er niet of nauwelijks voor. De populairste periode om het land te bezoeken is tijdens de zomerperiode, maar ook in de lenteperiode is Portugal een populaire vakantiebestemming. Op de Azoren en op Madeira komt je een heel ander weerbeeld tegen, de temperaturen liggen daar gedurende het jaar veel dichter bij elkaar en de jaarlijkse neerslagcijfers liggen er de hoger.

Het klimaat van Portugal

Het klimaat van Portugal valt op te delen in twee klimaatsoorten, het warme zeeklimaat in het noordelijke deel van het land en het mediterrane klimaat in de Algarve. Hierdoor liggen de gemiddelde dagtemperaturen in het zuidelijke deel (de Algarve) wat hoger dan in de andere delen van het land, verder is de kans op langdurige neerslag er iets kleiner. De gemiddelde neerslagcijfers liggen in het hele land aan de lage kant. De grootste kans op langdurige neerslag heb je rondom de bergketen Serra de Estrela. Eigenlijk zou je kunnen zeggen hoe noordelijker je bent in Portugal hoe groter de kans op langdurige neerslag. Het tegenovergestelde geldt voor de gemiddelde dagtemperaturen. Hoe noordelijker je bent hoe kleiner de kans op warme zonnige dagen. Gemiddelde genomen ligt de dagtemperatuur in Porto enkele graden Lager dan die in de Faro in de Algarve. Toch heb je ook in het noordelijke deel van het land een grote kans op warme zonnige dagen, aangezien in Porto de gemiddelde dagtemperatuur in de zomerperiode rond de vijfentwintig graden Celsius schommelt. Op de warmste dagen van het jaar kan in het zuiden van Portugal het kwik behoorlijk oplopen, temperaturen van boven de dertig graden Celsius zijn er dan dagelijks mogelijk.
De wintermaanden zijn er koud, in het noordelijke deel van het land is er zelfs een reëel kans op (nacht)vorst en sneeuw. In de Algarve is deze kans te verwaarlozen, maar liggen de gemiddelde temperaturen niet hoog genoeg om te kunnen dienen als een winterzonvakantie.

Het klimaat van de Azoren

De verschillende eilanden die onderdeel uitmaken van de Portugese eilandengroep de Azoren, hebben een warm maritiem klimaat. Het klimaat op de Azoren kenmerkt zich door de vele warme aangename dagen gedurende het gehele jaar en relatief hoge neerslagcijfers. De gemiddelde dagtemperatuur in de zomerperiode ligt er rondom de vijfentwintiggraden Celsius, terwijl het in de avond en acht zal afkoelen tot net onder de twintig f=graden Celsius. Op deze warme dagen zal de altijd aanwezige zeewind voor de nodige verkoeling zorgen waardoor de gevoelstemperatuur soms wat lager zal uitkomen. In de winterperiode liggen de gemiddelde dagtemperaturen rondom de vijftien graden Celsius. Dit is te koud om geschikt te zijn als winterzonbestemming. Een andere reden dat er in deze periode zo goed als geen toeristen zijn op het eiland, is dat er een vergrote kans is op tropische stormen en orkanen. Ik het merendeel van de gevallen zullen deze aan de Azoren voorbijtrekken, maar dat is niet altijd zo. Als deze stormen en orkanen toch richting de Azoren komen, zijn ze vaak wat afgezwakt tot een tropische storm. Door de hogere neerslagcijfers zijn de Azoren bijzonder groene eilanden, dit zorgt ervoor dat de eilanden vooral bezocht worden door natuurliefhebbers en wandelaars.

Het klimaat van Madeira

Het eiland Madeira heeft een mediterraan klimaat dat veel overeenkomsten heeft met het klimaat van de Algarve, met als grootste verschil dat de neerslagcijfers er veel hoger liggen. Dit verklaart het groene karakter van het eiland. Madeira wordt wel het eiland van de eeuwige lente genoemd, dit omdat het eiland voor een groot deel van het jaar in bloei staat en de klimaatcijfers het beste zijn te vergelijken met een lenteperiode in Portugal. De gemiddelde dagtemperaturen schommelen er het gehele jaar tussen de vijftien en de vijfentwintig graden Celsius. In de winterperiode zakt het kwik zelden onder de tien graden Celsius en de zeewind zorgt ervoor dat de temperaturen in de zomermaanden niet te ver oplopen. Alleen als de lestewind vanaf het Afrikaanse vasteland waait kan deze droge hete lucht met zich meebrengen waardoor de temperatuur meerdere graden zal stijgen. Vanwege de aangename temperaturen gedurende een groot deel van het jaar, is Madeira uitgegroeid tot een populaire vakantiebestemming, onder natuurliefhebbers en wandelaars. Het seizoen loopt er van eind april tot en met november, de andere maanden zijn minder populair vanwege de grotere kans op langdurige neerslag en de lagere temperaturen.

Weersextremen in Portugal

Door de Invloed van de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee komen er zo goed als geen weersextremen voor in Portugal. Het gehele jaar hebben de verschillende wateren rondom het land een temperend effect op het klimaat. Toch kunnen er, vooral in het zuidelijke deel van het land bijzonder warme dagen voorkomen, waarbij temperaturen van ver boven de dertig graden Celsius geen uitzondering zijn. In het noordelijk edeel heb je ene kleine kans op (nacht)vorst, al zullen langdurige periodes met winterse taferelen niet snel voorkomen. Op het eiland Madeira, heb je kans op extreem hoge temperaturen als de lestewind opsteekt. Deze wind neemt droge hete lucht mee vanaf het Afrikaanse vaste land en zorgt voor hogere temperaturen op het eiland. De invloed van de Atlantische Oceaan op deze wind is hier echter al zo hoog dat deze gevolgen minder groot zijn als op de Kaapverdische eilanden. Op de Azoren is er een kleine kans op tropische stormen en orkanen.

Neerslag

Ondanks de zuidelijke ligging van Portugal valt er in het land en op de verschillende eilandgroepen die onderdeel zijn van Portugal behoorlijk wat neerslag gedurende het gehele jaar. Gemiddeld liggen de jaarlijkse neerslagcijfers in Portugal zelfs iets hoger dan dat wij in Nederland gewend zijn, de neerslag is er wel op een andere manier verdeeld over het jaar. Zo zijn de zomermaanden er bijzonder droog, maar heb je in de winterperiode een grote kans op langdurige neerslag. Gemiddeld genomen is de maand januari de natste maand van het jaar en zijn juli en augustus de droogste maanden. Madeira en de Azoren zijn een stuk natter dan het Portugese vaste land. De grootste kans op langdurige neerslag op het vaste land heb je in de omgeving van de bergketen Serra de Estrela. In dit gebied heb je tevens de grootste kans op winterweer en sneeuw. In de Serra de Estrela is zelfs een klein skigebied te vinden met vier liften en negen pistes. In de andere delen van Portugal is de kans op (natte)sneeuw bijzonder klein.

Zomermaanden in Portugal

De zomermaanden in Portugal zijn over het algemeen warm en aangenaam en uitermate geschikt voor een heerlijke zonvakantie. In het noordelijke deel van het land liggen de gemiddelde dagtemperaturen rondom de vijfentwintig graden Celsius, terwijl het kwik in de Algarve enkele graden hoger zal uitkomen. De neerslagcijfers zijn in deze periode te verwaarlozen, waardoor het een bijzonder geschikte vakantiebestemming is tijdens de zomerperiode. Veel toeristen weten hun weg al te vinden naar de Algarve, maar ook de andere plaatsen in Portugal worden steeds populairder tijdens de zomerperiode, dit door de aangename combinatie van het klimaat van Portugal, de prachtige natuurgebieden en bruisende steden. Op dagen dat het kwik verder stijgt dan normaal is het verstandig om een koele plaats in de schaduw op te zoeken, liefst in de buurt van de zee of een zwembad.

Portugal als winterzonbestemming

Over het algemeen kun je stellen dat het klimaat van Portugal te koel ins in de winterperiode om te kunnen dienen als winterzonbestemming. Met gemiddelde dagtemperaturen net boven de vijftien graden Celsius is het er net niet warm genoeg. Natuurlijk kun je geluk hebben een periode treffen waarbij de gemiddelde dagtemperatuur net onder twintig graden Celsius ligt en de zon regelmatig doordringt. Op deze dagen zal Portugal wel geschikt zijn, maar dit is op voorhand moeilijk te voorspellen. Ondanks het ontbreken van een echte winterzon wordt de Algarve een steeds populairdere plaats om te overwinteren.

Klimaatstatistieken

Wil je alle klimaatstatistieken en klimaatfeiten van Portugal zien? Wil je kijken hoe warm het is en hoe groot de kans is dat je te maken krijgt met regen of juist zonnig weer? Op de website klimaatinfo.nl vind je uitgebreide klimaatinfo over Portugal. Daar kun je de klimaattabellen zien waarin klimatologische gegevens staan zoals de gemiddelde maximumtemperaturen, minimumtemperaturen, aantal millimeter neerslag per maand en hoe vaak de zon schijnt.

Bekijk het klimaat van Portugal
Bekijk het klimaat van de Azoren
bekijk het klimaat van Madeira