Steden en dorpen in Portugal

Portugal is, zeker in vergelijking met landen als Nederland en België, een enorm land met tal van leuke steden en dorpen. Op deze pagina hebben wij een overzicht gemaakt van een aantal steden en dorpen in Portugal die zeker de moeite van een bezoekje waard zijn. Natuurlijk zijn er de grote steden, zoals Lissabon, Porto en Faro, maar het land heeft ook tal van pittoreske dorpjes en andere leuke steden. We hebben getracht om een mooie overzicht van dit soort wat minder bekende steden en dorpjes toe te voegen aan de pagina, zodat je een beeld krijgt van de variatie van steden en dorpen in Portugal. Natuurlijk kan het zo zijn dat je een leuk plaatje of door het meest. Mocht je echt denken dat dit onterecht is, dan kun je altijd contact met ons opnemen en ons erop wijzen.

Lissabon

De hoofdstad van Portugal is Lissabon. De gehele regio van de stad telt ongeveer 3 miljoen inwoners. De stad ligt aan de rechter over van de rivier de Taag, vlakbij de Atlantische Oceaan. De streek waarin de stad ligt heet Estremadura, dat zoveel betekent als ‘extreme grens’. De geschiedenis van Lissabon begint ongeveer in het jaar 1200 voor Christus. Het waren de Feniciërs die je toen een eerste handelspost stichtten. Door de eeuwen heen hebben tal van verschillende culturen het hier voor het zeggen gehad. De Feniciërs, de Romeinen, de moorden en vele machthebbers met een christelijke achtergrond hebben hun stempel gedrukt op de stad. Nog altijd zeer tal van sporen, van deze verschillende culturen die het hier voor het zeggen hebben gehad, terug in de stad. Naast de vele historische bezienswaardigheden zijn er ook een aantal meer hedendaagse plekken die je zeker moet bezoeken wanneer je in Lissabon bent. Enkele bezienswaardigheden zijn de benedenstad Baixa Pombalin, het Hiëronymietenklooster in de wijk Belém en Castelo de São Jorge. Dit is slechts een kleine greep van de fijne bezienswaardigheden die er in de Portugese hoofdstad te bewonderen zijn. Lissabon herbergt, net als vele andere steden van eenzelfde statuur, een aantal goede musea. Zo kunnen liefhebbers van hedendaagse kunst onder meer terecht in het Berardo Collectie Museum. In het Museu Nacional de Arte Antiga komen de liefhebbers van schone kunsten dan weer goed aan hun trekken. Lissabon is een uitstekende plaats voor bijvoorbeeld een citytrip van meerdere dagen. Naast de vele bezienswaardigheden en mogelijkheden op cultureel vlak, heeft de stad ook een uitstekende gastronomie en kunnen de mensen die graag een shoppen ook een hart ophalen. Laat je verrassen door deze mooie stad vlak bij de Atlantische kust.

Lees alles over Lissabon op Lissabonvoorbeginners.nl

Porto

Een stad die zeker niet mag ontbreken onze pagina van interessante steden en dorpen in Portugal is de stad Porto. Deze havenstad ligt wat noordelijker in Portugal, aan de Atlantische Oceaan. De stad is gebouwd aan de noordoever van de rivier de Douro. Hiermee is Porto altijd een belangrijke stad geweest in het westen van het Iberisch schiereiland. De stad heeft een goede verbinding met de zee en bovendien kan het een groot deel van het achterland dienen door de aanwezigheid van de rivier de Douro. De geschiedenis van Porto begint al voor de Romeinse tijd. Reeds in de prehistorie waren er Al mensen die hier een nederzetting hadden opgebouwd. Door de eeuwen heen hebben verschillende culturen hier invloed gehad. Machthebbers met verschillende culturele achtergronden, natuurrampen en oorlogen hebben uiteindelijk ervoor gezorgd dat Porto de stad is geworden zoals ze nu te bewonderen is. Het absolute hoogtepunt wat betreft bezienswaardigheden is het historische centrum van Porto. Sinds 1996 staat deze ook op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het oude centrum ligt direct aan de oevers van de rivier de Douro en kenmerkend zijn de kleurrijke gevels. Tevens vind je in dit gebied van de stad tal van interessante bezienswaardigheden. In 2001 was Porto samen met een Rotterdam culturele hoofdstad van Europa. De stad heeft dan ook tal van leuke musea en andere culturele mogelijkheden. Voor Porto geldt dat het een uitstekende plek is voor een alternatieve stedentrip.

Lees alles over Porto op Portovoorbeginners.nl

Coimbra

In het gewest Centro ligt de stad Coimbra. Zoals de naam van het gewest al doet vermoeden ligt deze stad redelijk centraal in Portugal. De stad is ook de hoofdstad van deze regio. Met een bevolking van ongeveer 150.000 mensen behoort de stad tot een van de grotere gemeenten van het land. De universiteit van de stad is een van de oudste universiteiten van Europa. Coimbra kent een lange geschiedenis die teruggaat naar de tijd van de Romeinen toen de eerste mensen zich hier vestigden. Sporen uit het Romeinse verleden van de stad zijn nog altijd te vinden. Zo zijn er nog een westen van onder meer een aquaduct en een cryptoporticus. Na de Romeinen hebben nog meerdere culturele mogendheden het hier voor het zeggen gehad. Liefhebbers van fadomuziek zijn in deze stad ook aan het goede adres, want de stad staat bekend als de bakermat van deze muziekstroming. In de oude stad, die overigens als een bezienswaardigheid op zich beschouwd kan worden, vind je tal van leuke fadohuizen waar je kunt genieten van deze typische Portugese muziek. De stad ligt aan de rivier de Mondego en vanaf het water of de aan de overkant gelegen oevers heb je een prachtig zicht op het oude centrum van Coimbria. In deze stad kun je makkelijk één of meerdere dagen vermaken.

Faro

Helemaal in het zuiden van Portugal ligt de stad Faro. Al meer dan tweeduizend jaar geleden stichtten de Romeinen op deze plek een haven. Vervolgens duurde het nog even tot 1540 voordat Faro stadsrechten kreeg. Later werd deze havenstad ook de hoofdstad van de meest zuidelijke provincie van Portugal. Door haar zuidelijke ligging direct aan zee is Faro tegenwoordig een populaire destinatie voor toeristen. Ook de aanwezigheid van de internationale luchthaven van de stad draagt bij aan de grote hoeveelheid toeristen die jaarlijks de stad en de directe regio bezoeken. Het oude stadscentrum is een van de leukste bezienswaardigheden van Faro. Kenmerkend zijn de kleine kronkelende straatjes waaraan veel monumentale panden staan die dateren uit de zeventiende en achttiende eeuw. De Vila Adentro is het nog om muren deel van de oude stad. Vanaf het hoogste punt waar zich de kathedraal Sé bevindt heb je een prachtig uitzicht over dit middeleeuws aandoende oude stadscentrum. Enkele andere leuke bezienswaardigheden zijn het uit de 16e eeuw daterende klooster Nossa Senhora da Assunção, de barokke kerk Nossa Senhora do Carmo en een aantal interessante musea.

Sintra

In het district van Lissabon ligt de stad Sintra. De naam van de stad is afkomstig uit Keltische Cynthia, dat zoveel betekent als aan. Dat de stad deze naam heeft, heeft alles te maken met het feit dat hij rond 300 voor Christus een Keltische maantempel te vinden was. De stad ligt in een mooie groene omgeving en kenmerkend zijn de mooie oude planten met kleurrijke pastelkleurige gevels. Een deel van de oude stad staat dan ook op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het Paleis van Queluz is hier ook te vinden en was lange tijd de zomerresidentie van verschillende Portugese koningen. Het paleis dateert uit de veertiende en zestiende eeuw. Als je in Sintra bent moet je ook zeker Palácio da Pena bezoeken. Dit paleis ligt op 14 150 m hoge heuvel net buiten de stad Sintra. Vanaf de hoge punten van dit prachtige sprookjesachtige bouwwerk heb je een prachtig uitzicht over de stad en andere landerijen in de omgeving. Kastelen en paleizen zijn echt wel de grote trekpleisters van deze stad. Zo vind je hier ook Castelo dos Mouros, het kasteel van de Moren. Vooral de muren van het kasteel doen een beetje denken aan een soort miniversie van de Chinese muur. Als je lang genoeg in Portugal bent en je bent in de buurt van Sintra, moet je deze stad zeker bezoeken.

Evora

In het zuidoosten van Portugal ligt de stad Évora. Tevens is dit de hoofdstad van de gelijknamige regio. De stad heeft zo’n 50.000 inwoners en kent een lange geschiedenis. De Romeinen, de Vissigoten, de Moren en vele andere culturen hebben een stempel gedrukt op deze stad. Het historische centrum staat dan ook al sinds 1986 op de werelderfgoed van UNESCO. Een absolute top bezienswaardigheid is dan houden 18 km lange aquaduct met slechts een verloop van 2 m. Een mooi staaltje van Romeinse ingenieurschap. Ook de Romeinse tempel van Evora heeft een prominente plaats in de oude stadskern. Naast deze sporen uit de Romeinse tijd zijn ook de kathedraal van Évora en de San Franciscokerk bekende bezienswaardigheden. De plek van de huidige universiteit is ondergebracht in een oud jezuïetenklooster dat ook zeer de moeite van het bezoeken waard is. Net buiten Évora ligt Anta Grande do Zambujeiro. Dit is een van de grootste hunebedden weer te vinden zijn op het Iberisch schiereiland.

Albufeira

Als je op zoek bent naar een mooie badplaats in Portugal moet je zeker het zuidelijk gelegen Albufeira in overweging nemen. Deze stad ligt niet al te ver van de luchthaven van Faro en is daardoor makkelijk bereikbaar. Oorspronkelijk was Albufeira een vissersplaats, maar de laatste jaren is het toerisme de belangrijkste bron van inkomsten geworden. Dit zal er onder andere mee te maken hebben omdat de regio gemiddeld zo’n 3000 zonne-uren per jaar heeft. Ook is de luchtvochtigheid in de zomerperiode vrij laag waardoor de hitte niet zoveel effect op je heeft. Het oude centrum en Areias de São João zijn de bekendste toeristische gebieden van deze badplaats. Areias de São João staat bekend als een echt uitgaansgebied. Je vindt hier openlucht discotheken, bars en tal van restaurants.
Direct aan het strand, uiteraard ook een belangrijke toeristische trekpleister, ligt het oude stadscentrum. Het fijne van dit oude stadscentrum is dat het vrijwel geheel voetgangersgebied is. Het oude stadscentrum wordt opgebruikt door de vele straatartiesten en ook hier vind je winkeltjes, restaurants, discotheken en bars. De enorme toeristische groei heeft zijn effect gehad op de bebouwing van de stad, maar toch vind je er nog wel sporen uit het verleden. Vooral de Moorse invloeden van nog altijd zeer op.

Funchal

Funchal is een Portugese plaats met ongeveer 100.000 inwoners. Wanneer je verblijft op een Portugees vasteland wordt het lastig om Funchal te bezoeken. De stad is namelijk te vinden op het eiland Madeira. De geschiedenis van Funchal begint ongeveer in het jaar 1419, wanneer Hendrik de Zeevaarder het eiland ontdekt. Slechts enkele jaren later, in 1424 werd Funchal
al gesticht. De bekende Portugese voetballer Cristiano Ronaldo is hier geboren. Een van de bezienswaardigheden is dan ook een museum dat aan hem gewijd is. Daarnaast is de stad ook bekend om een aantal prachtige tuinen, zoals de botanische tuinen en de tropische tuinen. Veel bezoekers aan deze stad nemen ook de kabelbaan naar Monte. Het is ook hier in Monte dat je de tropische tuin kunt bezoeken. De stad herbergt ook een enorme overdekte markt. De Mercado dos Lavradores is bijna tienduizend vierkanten meter groot. Dagelijks worden hier verse vis uit de oceaan, groente en fruit verkocht. Bovendien kun je er ook proeven van al het lekkers dat hij wordt aangeboden. De kathedraal van Funchal is ook de moeite van het bezichtigen waard. Het is een van de oudste nog bestaande bouwwerken van de stad en van het eiland Madeira en dateert uit de 16e eeuw.

Guimarães

In het noorden van Portugal ligt de plaats Guimarães. Ooit was Guimarães de eerste hoofdstad van Portugal. Het was in deze stad dat er toch Afonso Henriques, ook wel bekend als Alfons I van Portugal, de Portugese onafhankelijkheid uitriep en zich afscheiden van het Spaanse koninkrijk van koning Leon. Hiermee kan Guimarães beschouwd worden als de bakermat van Portugal. Naast deze belangrijke geschiedenis heeft de stad ook tal van interessante bezienswaardigheden. Zo staat het historische centrum van de stad al sinds 2001 van de werelderfgoedlijst van UNESCO. In 2012 was Guimarães nog culturele hoofdstad van Europa. Zou kunnen liefhebbers van religieuze kunst en moderne naïeve kunst goed terecht in deze stad. Het herbergt namelijk een aantal goede musea. Ook het Romaanse kasteel Castelo uit de elfde eeuw is een absolute trekpleister. Dit is namelijk een van de best bewaarde Romaanse forten van Portugal en het Iberisch schiereiland. Liefhebbers van cultuur en geschiedenis moeten zeker een bezoek brengen aan Guimarães.

Lagos

Niet ver van kaap Sint-Vincent, het meest zuidwestelijke punt van het Europese vasteland, ligt de badplaats Lagos. De stad zelf telt ongeveer 20.000 inwoners, maar met het bijkomende toerisme is het hier een drukke en gezellige bedoening. Naast de gunstige ligging aan zeewater en een fijn niet al te vochtig klimaat in de zomers, lichte plaats ook niet ver van de luchthaven van Faro. Al deze factoren hebben ervoor gezorgd dat Lagos een populaire badplaats is geworden. De stad herbergt ook een aantal interessante bezienswaardigheden die een mooi beeld geven van de verschillende culturen en machthebbers hier door de eeuwen heen een invloed hebben gehad. Een mooi voorbeeld hiervan is het Fort van Lagos. De historische binnenstad van het havenplaatsje behoort ook tot een van de in het oog springende bezienswaardigheden. Een gezellige kleine haven met daaromheen mooie oude monumentale panden die vaak kleurrijke gevels hebben zorgen voor een zeer pittoresk gezicht. In de directe omgeving van deze havenplaats zijn verschillende stranden te vinden en is voldoende horeca aanwezig, waaronder hotels, bars en uitgaansgelegenheden. Lagos is een uitstekende plaats om tijdens je vakantie in Portugal te verblijven.

Vila Nova de Gaia

In het noorden van Portugal, aan de kust van de Atlantische Oceaan lichte plaats Vila Nova de Gaia. Kort gezegd wordt de stad ook wel Gaia genoemd. De stad ligt aan de zuidelijke oever van de rivier de Douro, niet ver van het noordelijk gelegen Porto. Lange tijd was Gaia een kleine nederzetting en in de loop van de eeuwen is de naam van de stad nog wel eens veranderd. De echte groei van deze stad begon in de 18e eeuw toen zich veel zeevaarders, ambachtslieden en zakenmensen vestigden in de stad. Een verblijf op een bezoek aan deze stad is prima te combineren met een verblijf op een bezoek aan het aan de andere kant van de rivier gelegen Porto. De twee steden flirten met elkaar aan de oevers van de Douro. Enkele bezienswaardigheden in Vila Nova de Gaia zijn de uitgebreide kuststrook waarvan ongeveer 17 km zandstranden zijn. Het Vila Nova de Gaia is een leuke plek om naartoe te gaan voor het hele gezin. Dit biologische park geeft een mooi en educatief beeld van Vila Nova de Gaia en de omgeving. Zo leeft hier ooit de enorm grote brachiosaurus die wel 20 m hoog kon worden. In de tuin van het park staat een enorme replica van deze plantenetende dinosauriër. Naast dat bezoekers meer leren over wat er ooit hier leefde en nog leeft, wordt er ook op educatieve manier stilgestaan bij bijvoorbeeld de effecten van het milieu en is er voor de kinderen een speelstrand met allerlei elementen die naast dat ze leuk zijn ook leerzaam zijn. Sinds 1999 is het ook mogelijk om Estação Litoral da Aguda te bezoeken. In het is een leuk en informatief aquarium waarbij kennis maakt met de onderwaterwereld die hier aan de kust vindt.

Cascais

In het Portugese district Lissabon ligt de stad Cascais. De stad ligt in een baai met grote zandstranden. Al lange tijd wordt dit gunstig gelegen gebied bewoond. Reeds in de prehistorie vestigde zich hier mensen, omdat ze hier in staat waren te overleven en zich te ontwikkelen. De eerste keer dat het, toen nog dorp wordt genoemd in documentatie is in 1153. Op 7 juni 1364 worden de stadsrechten toegekend aan Cascais. De stad heeft een aantal leuke bezienswaardigheden, zoals de vuurtoren Farol de Guia, die mooi gesitueerd is naast een aantal kliffen van waaruit je een prachtig uitzicht hebt. Deze kliffen zijn dan ook een aantal bezienswaardigheden die veel bezoekers trekken. Ook de jachthaven is een trekpleister, mede door een aantal musea die hier te vinden zijn. Een van de monumentale panden die zeer de moeite van het bezichtigen waard zijn, is Condes de Castro Guimarães. Dit voormalig herenhuis had een grote privébibliotheek en is tegenwoordig open voor publiek.

meer informatie over Cascais vind je op mooiste dorpjes

Guarda

Centraal in het oosten van Portugal ligt de stad Guarda. Deze stad ligt op een hoogte van 1056 m en is daarmee de hoogstgelegen stad van het land. Ook het district waarin Guarda
ligt heeft dezelfde naam als de stad. Er zijn een aantal redenen om deze stad te bezoeken. Naast de unieke hoge ligging van de stad in de Sierra da Estrella, is de stad ook een belangrijke plaats voor de geschiedenis van Portugal. In dit geval met name een historische plaats voor de Joodse gemeenschap in Portugal. De stad kent een lange geschiedenis waarbij verschillende culturen een stempel hebben gedrukt op hoe de stad er nu uitziet. De meeste bezienswaardigheden vind je in de stadskern van Guarda. Trekpleisters zijn onder andere de kathedraal van de stad, de goed bewaard gebleven stadsmuren en een kasteel. Eigenlijk is het gehele historische centrum een groot openluchtmuseum. Het historisch belang voor de Joodse gemeenschap vind je terug in de Joodse wijk van de stad, waar de oude Sefardische synagoge het hoogtepunt vormt. Naast een aantal prachtige historische gebouwen heeft de stad ook een aantal interessante musea waar je meer leert over bijvoorbeeld de ambachtelijke textielproductie die zo kenbaar is voor deze streek. Ook het paleis van de bisschop en het stedelijk museum zijn interessante plekken te bezoeken.

Ponta Delgada

Als je Ponta Delgada wilt bezoeken doe je er om te beginnen al goed aan om niet het vasteland van Portugal te zijn. Deze stad ligt namelijk op het eiland São Miguel, dat deel uitmaakt van de Azoren. Dit eiland wordt ook wel het groene eiland genoemd en Ponta Delgada is de belangrijkste plaats op het eiland. De stad telt ongeveer 70.000 inwoners en heeft een aantal interessante bezienswaardigheden, zoals het Fort van Sao Bras en de belangrijkste kerk; de Igreja Matriz de Sao Sebastiao. Maar de stad zeker bekend om staat is een prachtige boulevard. Dit is de plek waar zowel de toeristen als de lokale bevolking graag samenkomen en vanwaar hij je, wanneer het zeer helder is de beroemde vulkaan Do Fogo uit het oceaanwater ziet torenen. Naast een aantal bezienswaardigheden, is Ponta Delgada ook een van de betere plaatsen wat betreft winkels.