Reizen naar Portugal

Het merendeel van de toeristen die op vakantie gaan naar Portugal, komen met het vliegtuig naar het land toe. Dit is bijna altijd ook de snelste en de goedkoopste manier om naar het land af te reizen. Vanwege de belasting op het milieu en het feit, dat we ons hier steeds bewuster van worden, komen er steeds meer toeristen met het openbaar vervoer of met de eigen auto naar Portugal.

Eenmaal in Portugal dan vind je er een uitgebreid openbaarvervoernetwerk dat zou goed als alle plaatsen binnen het land aandoet. In de grotere steden kun je gebruikmaken van kabeltrams, metro’s en trams. Om je tijdens je reis door Portugal echt vrij te kunnen verplaatsen dan is een huurauto de beste optie. De enige manier om op de Azoren of Madeira te komen is met het vliegveld.

Vliegen naar Portugal

Het merendeel van de Nederlandse toeristen die op vakantie gaan naar Portugal komen aan met het vliegveld. In totaal zijn er dertien verschillende vliegvelden in het land te vinden. De meest gebruikte vliegvelden door buitenlandse toeristen zijn die van Lissabon, Faro en Porto, op het Portugese vaste land. Madeira en de Azoren hebben beide een eigen intercontinentaal vliegvelden. Vanuit Nederland zal een vlucht naar het Portugese vaste land ergens tussen de twee en drie uur duren, voor de eilanden moet je daar nog enkele uren bijtellen.

Lissabon

De luchthaven van Lissabon, het Aeroporto Humberto Delgado is de grootste internationale luchthaven van het land. Vanuit Nederland, België en Duitsland worden er dagelijks meerdere vluchten uitgevoerd en vanaf Lissabon kun je doorvliegen naar andere kleine en grote luchthavens in het land. Vlieg je buiten het seizoen naar de Azoren of Madeira dan is de kans groot dat je een tussenstop zal maken in Lissabon. Van Nederland moet je op ongeveer drie uur vluchttijd rekenen. Vanaf de luchthaven van Lissabon kun je met een taxi of de metro naar de stad een transfer die twintig tot dertig minuten in beslag zal nemen, mits er geen oponthoud is.

Porto

De luchthaven van Porto of Internationale luchthaven Francisco Sá Carneiro, zoals hij officieel heet, is te vinden twaalf kilometer ten noordwesten van de stad. Vanaf de luchthaven kun je met de metro of taxi richting de stad. De vluchttijd van een rechtstreekse vlucht vanuit Nederland bedraagt ongeveer 2,5 uur. Vanuit Nederland, België en Duitsland worden er dagelijks meerdere vluchten naar Porto aangeboden.

Faro

Ga je als toerist naar de Algarve dan is de kans groot dat je bent geland op het Aeroporto de Faro. Dit is na Porto en Lissabon de drukste luchthaven van Portugal. Een vlucht vanuit Nederland naar dit vliegveld zal ongeveer drie uur in beslag nemen, waarna je met een transfer of huurauto je reis in de Algarve vervolgt. Het Aeroporto de Faro is van oorsprong een militair vliegveld, een functie die het nog steeds vervuld. Hierdoor kaan het zo maar geburen dat er tussen de 737 ‘s, straaljagers opstijgen.

Madeira

Op Madeira zijn twee internationale vliegvelden te vinden. Het Aeroporto Internacional da Madeira Cristiano Ronaldo op het hoofdeiland Madeira, bij de hoofdstad Funchal en het Aeroporto do Porto Santo op het eiland Porto Santo. Het merendeel van de vakantievluchten landen alleen op het hoofdeiland, maar soms wordt een tussenstop gemaakt op Porto Santo. Het vliegveld van Madeira stond bekend als een van de gevaarlijkste ter wereld, maar sinds de uitbreiding van de start- en landingsbaan is dit geen probleem meer. Bij extreme weersomstandigheden kan het wel voorkomen dat vluchten niet kunnen landen op het eiland, dan wordt er uitgeweken naar Porto Santo of wordt er naar de Canarische eilanden gevolgen. Bij vertrek wordt hier altijd rekening mee gehouden waardoor er altijd genoeg brandstof aanwezig is voor deze uitwijkmanoeuvre.

Azoren

Er zijn op de Azoren twee internationale vliegvelden te vinden, een op het eiland Sao Miguel bij de plaats Ponta Delgada en een op het eiland Terceira bij de plaats Lajes. Afhankelijk van je eindbestemming op de Azoren zul je op een van deze twee vliegvelden landen. Het zijn relatief kleine vliegvelden, waarvan het vliegveld op Sao Miguel het grootste is. Vanuit Nederland ben je met een rechtstreekse vlucht ongeveer uur onderweg naar dit eiland. Vanaf een van deze twee internationale vliegvelden kun je met een transfer naar je eindebestemming of met een binnenlandse vlucht doorreizen naar een ander eiland. Tussen de verschillende eilanden van de Azoren worden dagelijks meerdere vluchten uitgevoerd. De meeste vluchten tussen de verschillende eilanden nemen minder dan een uur in beslag.

Met de auto naar Portugal

Een steeds populairder wordende manier om op vakantie te gaan naar Portugal is met de eigen auto. Het is een behoorlijk rit die in de meeste gevallen uitgesmeerd wordt over verschillende dagen. Afhankelijk van plaats van bestemming in Portugal en je vertrekpunt in Nederland zul je tijdens je reis ongeveer 2200 tot 2400 kilometer overbruggen. Een flinke rit die je meeneemt langs Brussel, Parijs, Bordeaux, San Sebastian en Valladolid. Onderweg kom je verschillende tolwegen tegen en passeer je meerdere grenzen.

De Portugese eilandgroepen Madeira en de Azoren zijn niet bereikbaar met de auto, vanwege het ontbreken van veerdiensten tussen het vaste land en de eilanden.

Openbaar vervoer

Het openbaarvervoernetwerk in Portugal is zeer goed geregeld. De trein verbindt een groot deel van de grotere en kleine steden met elkaar en de andere plaatsen en dorpen zijn met de bus bereikbaar. Het openbaar vervoer in Portugal is de goedkoopste manier om het land te verkennen. De hogesnelheidstreinen die tussen de plaatsen Braga, Porto, Lissabon en Coimbra rijden zijn wat duurder. Dit is wel de snelste manier om tussen de grotere steden van het land te reizen. Kaartjes voor de trein en de bus koop je in de automaat op het station of bij de balie. De rijen bij de balie kunnen behoorlijk lang zijn, dus hou daar rekening mee.

Kortere afstanden of wat meer afgelegen plaatsen kun je over het algemeen goed bereikbaar met de bus. Hiervoor kun je kaartjes kopen per dagdeel of per zone. Deze kaartjes kun je kopen op busstation, online of in de bus.

In de steden Porto en Lissabon kun je gebruikmaken van metro’s en trams. Dit is de makkelijkste en vaak goedkoopste manier om je door deze steden te bewegen. In Lissabon heb je ook nog  typische gele kabeltrams die de grote hoogteverschillen binnen de stad overbruggen.

Autorijden in Portugal

De verkeersregels in Portugal verschillen in basis niet met de regels in Nederland. Zo moet een bestuurder minimaal 18 jaar zijn en in het bezit van een geldig rijbewijs. Verkeer op rotondes heeft altijd voorrang en datzelfde geld voor verkeer van rechts, of het staat anders aangegeven. Inhalen mag alleen aan de linkerkant en bellen met de telefoon in je handen is verboden. De maximumsnelheid op de snelweg is 120 kilometer per uur, op andere wegen buiten de bebouwde kom is dat 90 kilometer per uur en in de stad is het 50 of 30. Op veel snelwegen is er sprake van permanente radarcontrole, heb je geen zin in verrassingen bij thuiskomst, dan kun je het beste de maximumsnelheden respecteren. Verder ben je verplicht om een gevarendriehoek in de auto te hebben en een reflecterend vest voor alle personen in het voertuig.

De Portugese automobilist staat bekend vanwege zijn directe soms wat agressieve rijstijl. Zo gauw ze een gaatje zien zullen ze de auto ertussen proppen en de claxon gebruik je het liefst zo vaak mogelijk. Na een paar dagen op de Portugese wegen ben je hier aan gewend en merk je dat je zelf de claxon ook wat vaker gebruikt.

Tolwegen

Er zijn in Portugal verschillende tolwegen te vinden. Een kaart met alle tolwegen in Portugal vind je hier. Een deel van deze tolwegen werken net zoals de tolwegen in Frankrijk, waarbij je contant of met creditcard bij een tolpoortje moet betalen. Op andere plaatsen wordt je kenteken gelezen en wordt de tol automatisch in rekening gebracht. Hiervoor moet je wel geregistreerd zijn of in het bezit zijn van een tolbadge. In huurauto’s zijn deze zo goed als altijd standaard aanwezig. Ga je met je eigen auto naar Portugal, dan is dit iets wat je voren moet hebben geregeld. Je kunt ervoor kiezen om je auto met kenteken aan te melden op de website van Portugal Tolls of je kunt bij de ANWB een tolbadge kopen, die niet alleen in Portugal, maar ook in Frankrijk, Spanje en Italië gebruikt kan worden.

Heb je geen zin om dit allemaal vooraf te regelen, dan kun je er ook voor kiezen om de tolwegen te mijden. Hierdoor zul je reistijd op sommige trajecten aanzienlijk verlengd worden, maar kom je op plaatsen die je anders zou hebben gemist

Parkeren

Het parkeren van je auto bij de bekendste toeristische bezienswaardigheden of bij een van de stranden aan de Algarve, kan met name in het hoogseizoen behoorlijk wat tijd kosten. Er zijn op de meeste plaatsen simpelweg te weinig parkeerplekken, waardoor al vroeg in de ochtend de parkeerterreinen helemaal vol staan en je soms lang moet zoeken voor een plekje en wat verder moet lopen. In de grotere steden moet je altijd betalen om je auto te parkeren. Of het nu in een van de grotere parkeergarages is op bij een meter op straat betalen moet je. De kosten hiervoor liggen gemiddeld iets lager dan dat wij in Nederland gewend zijn, maar in Lissabon moet je er wel vanuit gaan dat je minimaal twintig euro per dag kwijt zal zijn.