Handig om te weten

Voordat je een bezoek brengt aan Portugal is het handig om er al het één en ander over het land op te zoeken. Hierdoor kan je vrij gemakkelijk bepalen welke delen je van het land je wilt bezoeken tijdens een rondreis door Portugal. De meeste toeristen die een bezoek brengen aan Portugal verblijven in de steden Lissabon en Porto of verblijven in het zuiden van het land in de Algarve. Madeira en de eilandengroep de Azoren horen tot Portugal en zijn populaire toeristische bestemmingen. De reisinformatie voor deze eilanden verschilt iets van de reisinformatie van de rest van Portugal, maar is voor het overgrote deel gelijk.

Let op het reisadvies en de coronaregels

Benieuwd naar de actuele reisrestricties in Portugal? Reisorganisatie TUI heeft de actuele informatie op een rijtje gezet:

>>> bekijk de actuele coronaregels voor Portugal

Wil je een vakantie boeken naar Portugal? Kijk dan zeker even naar de Portugal vakanties bij TUI.nl. Zij bieden pakketreizen naar Portugal aan inclusief vlucht, transfer en accommodatie. Excursies of autohuur kunnen optioneel bijgeboekt worden.

Je Portugal vakantie boeken bij TUI betekent:
geld-terug-garantie als TUI de reis annuleert, dus geen gedoe met vouchers
flexibele omruilgarantie, tot 7 dagen voor vertrek
niet geheel onbelangrijk is de repatriëringsgarantie: bij een plotselinge uitbraak van het coronavirus of het wijzigen van het reisadvies, brengt TUI je veilig thuis.

>>> bekijk Portugal vakanties op TUI.nl

Douane en documenten

Portugal hoort net als Nederland tot de Schengenlanden. Het Schengenverdrag houdt in dat inwoners van alle Schengenlanden vrij mogen reizen binnen de verschillende Schengenlanden. Men dient echter wel in het bezit te zijn van een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart. Dit geldt sinds enkele jaren ook voor kinderen, zij moeten in het bezit zijn van een eigen identiteitsbewijs. Bezoekers die niet uit een Schengenland komen kunnen een visum voor maximaal drie maanden aanvragen.

Elektriciteit

Het gangbare voltage is 220-240 Volt wisselstroom. Men gebruikt in Portugal dezelfde stekkers als in Nederland.

Drinkwater

Het drinkwater in Portugal is van goede kwaliteit en niet schadelijk voor de gezondheid. Heb je toch je twijfels erover, kook het dan eerst of koop flessenwater. Let er dan wel altijd op dat je gesloten verpakkingen koopt. Mensen die snel maag- of darmklachten hebben doen er verstandig aan om alleen flessenwater te drinken om problemen te voorkomen. Tandenpoetsen of koffie- en theezetten kan zonder problemen met het kraanwater in Portugal. Het water heeft wel een lichte chloorsmaak.

Vaccinaties

Er zijn geen verplichte vaccinaties voor een vakantie naar portugal

Drugs

Het bezitten van softdrugs voor persoonlijk gebruik of het gebruiken ervan is niet strafbaar in Portugal, maar inwoners van Portugal kunnen wel verplicht worden tot het volgen van een rehabilitatie- of een ontwenningscursus. De hoeveelheid drugs die je op zak mag hebben verschild per drugs. Voor cannabis is dit bijvoorbeeld 25 gram en voor hasj is dit 5 gram. Het verkopen en vervoeren van drugs is er echter weer wel verboden. Dit bijzondere drugsbeleid is een gevolg van de grootse heroïneverslaving die er aan het einde van de twintigste eeuw en in het begin van de eenentwintigste eeuw in Portugal plaatsvond. Het bezitten, verhandelen of gebruik van harddrugs is er streng verboden.

Feestdagen

Er zijn in Portugal enkele nationale feestdagen, in het meeste gevallen gelden deze feestdagen voor heel Portugal, maar sommige specifieke feestdagen worden alleen op Madeira, de Azoren of in een stad gevierd. Op de nationale feestdagen in Portugal zullen de meeste overheidsinstanties gesloten zijn. Daarnaast zal een groot deel van de musea en winkels ook hun deuren gesloten houden. Andere winkels, restaurants en bars zullen juist weer wel geopend zijn. Je kunt het beste van tevoren controleren of de bezienswaardigheden, musea of winkels die jij wilt bezoeken op deze dag geopend zijn.

De nationale feestdagen in Lissabon zijn:
1 januari: Nieuwjaarsdag
25 april: Vrijheidsdag
1 mei: Dag van de Arbeid
30 mei: Sacramentsdag
10 juni: Dag van Portugal
13 juni: St. Antonius
1 juli: Dag van Madeira
15 augustus: Mariahemelvaart
5 oktober: Dag van de Republiek
1 november: Allerheiligen
1 december: Herstel van de Onafhankelijkheid
8 december: Onbevlekte Ontvangenis
25 december: Kerstmis

Naast de vaste vrije dagen zijn er ook een aantal variabele vrije dagen. De dagen zijn: Goede Vrijdag, Eerste en Tweede Paasdag, Hemelvaart en Pinksteren.

Op sommige plaatsen in Portugal wordt er vrij fanatiek carnaval gevierd.

Geld

In Portugal betaal je net als in Nederland met de euro. De prijzen voor de meeste producten liggen in Portugal liggen gemiddeld iets lager dan dat wij in Nederland gewend zijn. In de grotere steden en op de populairste toeristische bestemmingen zullen de gemiddelde prijzen iets hoger liggen. Sommige dingen zijn er weer bijzonder duur en weer andere iets goedkoper. In de grote steden en op de populaire toeristische bestemmingen zijn er genoeg pinautomaten te vinden. In de kleinere dorpen en in de meer afgelegen gebieden zijn pinautomaten schaarser. Zorg er altijd voor dat je genoeg cash op zak hebt aangezien je niet overal met een pinpas of een creditcard kunt betalen.

Fooien

Bij restaurants is een fooi van 5 tot 10% gebruikelijk. Bij een drankje rond je af naar boven. Dit geldt ook voor taxichauffeurs. Dit natuurlijk alleen als de geleverde diensten naar behoren zijn uitgevoerd. Een chagrijnige ober, een slecht poetsend kamermeisje of een taxichauffeur die je met een behoorlijke omweg naar je plaats van bestemming brengt verdient geen fooi.

Telefoon en internet

De dekking voor je mobiele telefoon is op de meeste plaatsen in Portugal uitstekend. Er zullen in het land vast wel ergens plaatsen zijn waar het mobiele netwerk niet zal werken, maar die zijn wij nog niet tegengekomen. Ditzelfde geldt voor het mobiele datanetwerk. Op de meeste plekken in Portugal heb je een stabiele 4G verbinding die qua snelheid niets te wensen overlaat. Daarnaast vind je in meerdere steden en dorpen wifi-points waar je gratis gebruik kunt maken van een wifi-netwerk. Bij de meeste wifi-points kun je er zonder te registreren gebruik van maken, bij anderen moet je je eerst registeren en kun je voor een bepaalde tijd gebruik maken van dit netwerk.

Taal

In Portugal wordt Portugees gesproken. Deze taal is verwant aan het Latijn en heeft behoorlijk wat raakvlakken met het Spaans, maar is een duidelijke op zichzelf staande taal. Het Portugees is voor veel inwoners van Portugal de enige taal die ze spreken; al merk je dat de jongeren en mensen die in de horeca werken steeds meer vreemde talen gaan beheersen. Veel van hen spreken redelijk tot goed Engels of Spaans en soms zelfs Frans of Duits.
Het Portugees is door de ontdekkingsdrang van de Portugezen in de vijftiende en zestiende eeuw een wijdverspreide taal geworden.

Openingstijden

De meeste winkels in Lissabon zijn van maandag tot en met zaterdag geopend van 09:00 tot 19:00. Andere zijn weer zeven dagen in de week geopend van 10:00 tot 23:00. Kleinere winkels hebben vaak een middagsluiting van 13:00 tot 15:00, maar ook dit kan per winkel en wijk verschillen. Er zijn geen speciale koopzondagen of koopavonden in Lissabon.
De musea in Lissabon zijn over het algemeen geopend van dinsdag tot en met zondag. De specifieke openingstijden verschillen sterk per museum.

Tijdsverschil

In Portugal is het één uur vroeger dan in Nederland. De zomertijd en de wintertijd lopen gelijk met die van Nederland waardoor het uur tijdsverschil het gehele jaar hetzelfde is. Ditzelfde geldt voor het eiland Madeira. De Azoren liggen in een andere tijdszone waardoor het tijdsverschil met Nederland het gehele jaar twee uur is.

Alarmnummer

Het nationale alarmnummer van Portugal is net als in Nederland 112. Dit nummer geldt voor alle hulpdiensten. De operator zal in het Portugees opnemen, maar als je langzaam in het Engels antwoordt, zul je verder geholpen worden in het Engels.

Veiligheid

Portugal is een veilige stad, maar net als overal in Europa moet je er wel op je hoede zijn voor zakkenrollers en gauwdieven. Vermijd donkere straatjes en probeer in de avond en in de nacht niet alleen over straat te gaan. Ook het openbaar vervoer in Portugal staat bekend als een favoriete plaats voor zakkenrollers.