Bezienswaardigheden in Portugal

Een groot land als Portugal met een al even grote geschiedenis van duizenden jaren herbergt tal van interessante bezienswaardigheden. Zijn bezienswaardigheden te maken kunnen hebben met een rijke geschiedenis van het land, de invloeden van de vele culturen of bezienswaardigheden uit de meer recente geschiedenis. Portugal biedt een mooi palet aan verschillende trekpleisters waarbij er voor iedereen wel iets interessants is. Op deze pagina proberen wij een beeld te geven van een aantal van de beste bezienswaardigheden van het land. Ook proberen we een indruk te geven van de variëteit aan trekpleisters die het land biedt. Natuurlijk zijn er veel meer bezienswaardigheden, maar helaas hebben we een keuze moeten maken uit het grote gamma van mogelijkheden.

Paleizen van Sintra

Een plek waar je zeker naartoe zou moeten gaan is Sintra. Deze stad ligt niet ver van de hoofdstad Lissabon, in hetzelfde district. Hierdoor is deze plaats goed te combineren met een verblijf in de Portugese hoofdstad. Vrijwel zeker een hele dag waar het voor een bezoek aan deze stad of probeersels te overnachten, want het is zeker de moeite waard om alle paleizen die hier te vinden zijn te bezoeken. Het hele gebied met de paleizen behoort tot het Werelderfgoed van de UNESCO. De paleizen die je vindt zijn het paleis van Queluz, Palácio da Pena, Paleis van Sintra, Paleis van Monserrate en Castelo dos Mouros. Dit laatste kasteel van de moorden is eigenlijk geen paleis, maar mag zeker niet ontbreken. Zeker de indrukwekkende muren die over een bergkam lopen doet sprookjesachtig aan. Een absoluut hoogtepunt, letterlijk en figuurlijk, is het van veraf hoge gelegen Palácio da Pena. Dit paleis staat namelijk boven op een heuvel van zo’n 450 m hoog. Van veraf lijkt dit paleis zou uit een sprookjesboek van 1001 nacht. Wanneer je de lange wandeling op de mooie groene heuvel en naartoe, maar wordt dit sprookjesachtige gevoel alleen maar sterker. Vooral de kleurrijke façades van het bouwwerk springen zeer in het oog; zeker op een mooie heldere dag wanneer de gebouwen mooi contrasteren met op de achtergrond de blauwe lucht. Hoewel wij hier, maar twee van de paleizen toelichten, zijn alle paleizen zeer de moeite waard.

Serra da Estrela

Liefhebbers van de natuur moeten zeker na het centraal in Portugal gelegen gebergte Serra da Estrela gaan. Naast dat het een bergketen is, is het ook een natuurpark. Eigenlijk is dit gebergte een westelijke uitloper van het Castiliaans Scheidingsgebergte dat doorloopt tot diep in Spanje. De hoogste plek van het gebergte is de berg Torre, die tegenwoordig 2000 meter boven de zeespiegel uitstijgt. Eigenlijk is de hoogte van een berg 1993 meter, waardoor een door mensen aangebrachte cel van 7 m hoog is de hoogte van de berg kunstmatig wat opgekrikt. Naast dat de bergketen bekendstaat als een mooi natuurpark met tal van bijzondere flora en fauna, is het ook het enige skigebied in Portugal. Enkele van de diersoorten die je kunt tegenkomen als je een van de vele wandelroutes volgt zijn wilde zwijnen, wilde katten, de otter en het specifiek voor deze regio bekende hond. Ook leeft de Iberische berghagedis in de Serra da Estrela.

Douro vallei

Een van de bekendste rivieren van Portugal is de Douro. De rivier is dan ook een belangrijke levensader voor het land. Naast de rivier zelf is ook het omringende land van deze waterweg zeer belangrijk. Een mooi voorbeeld hiervan is de Douro valle. Deze vallei staat bekend als een van de mooiste natuurgebieden van Europa. De combinatie van de eindeloze groene bergen en de enorme waterpartij die wordt gevormd door de rivier zijn namelijk van ongekende schoonheid. Je kunt dit gebied te voet verkennen door een van de vele wandelroutes te nemen, maar ook bij de N-222 je langs zeer mooie plekken in de vallei. Op deze manier kun je met de auto een aantal hoogtepunten bezoeken, wanneer je geen tijd hebt niet in staat bent om een van de wandelroutes te volgen. De vallei is ook het thuis van de beroemde Portugese drank Porto. De heuvels aan de rivier zijn zeer vruchtbare en uitstekende plekken voor wijnranken. Vanuit deze traditie is dan ook de nationale drank Porto ontstaan. Laat je verrassen door deze prachtige vallei en geniet van al het natuurschoon, de vele bijzondere diersoorten en diepgewortelde Portugese tradities.

Onze-Lieve-Vrouw van Fátima

In het jaar 1917 in een periode tussen mei en oktober maakten de drie herderskinderen Lucia, Francisco en Jacinta iets bijzonders mee. Maar liefst zes keer verscheen de heilige maagd voor hen. Dit gebeurde in de buurt van het plaatsje Fátima. Het verhaal wil dat de verschijningen van Maria voorafgingen door drie bezoeken van een engel. De eerste verschijning gebeurde op 13 mei 1917, om vervolgens nog vijf keer op de 13e van elke daaropvolgende maand te verschijnen. De drie herderskinderen kregen opdracht om boete te doen en offers te brengen om op die manier gekwelde zielen te redden van het vagevuur. De kinderen aten en dronken niets opwarmer dagen en droegen een taal rond hun middel. Maria gaf ook aan hen door dat ze elke dag moesten bidden voor vrede met behulp van de rozenkrans. Van de drie herderskinderen heeft alleen Lucia een hoge leeftijd bereikt. Zij overleed in 2005 en was geboren in 1907. Francisco was geboren in 1908 en kwam al te overlijden in 1919. Het jaar daarop overleed Jacinta die was geboren in 1910. Beide kinderen waren slachtoffer van de Spaanse griep. Deze gebeurtenis heeft van Fátima een drukbezocht bedevaartsoord gemaakt. Zeker mensen die geïnteresseerd zijn vanwege religie of culturele interesse zullen een bezoek aan dit bedevaartsoord weten te appreciëren.

Klooster van Batalha

Mosteiro de Santa Maria da Vitória, zoals het Klooster van Batalha eigenlijk heet, kan bezocht worden in de gelijknamige plaats Batalha. Dit klooster staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het was al in het jaar 1386 dat koning Johan I opdracht gaf voor de bouw van het klooster. Dit gebeurde een jaar nadat de Portugese een aanval van de Cazstialianen hadden doorstaan. Het klooster is vernoemd naar de heilige maagd Maria. In totaal was er meer dan 150 jaar nodig om het klooster te bouwen. In deze periode regeerden er zeven verschillende koningen en het was uiteindelijk koning Emmanuel I die de eer had om de voltooiing bij leven mee te maken. Het bouwwerk wordt beschouwd als één groot kunstwerk gebouwd in de kenmerkende Portugese laatgotische stijl. Al sinds 1910 is het klooster een officieel Portugees nationaal monument en in 1983 werd het opgenomen op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Om nog meer de nadruk te leggen op de schoonheid van het klooster werd het gebouw in 2007 uitgeroepen tot een van de zeven wonderen van Portugal. Zowel de buitenzijde als de binnenzijde van het complex en de verschillende vertrekken zijn van ongekende schoonheid. Je kunt hier op je gemak een halve dag ronddwalen en genieten van al het moois wat hier te bewonderen is.

Côa vallei

De meeste rivieren in Portugal stromen van oost naar west. De rivier de Côa is hier een uitzondering op. Deze stroomt van noord naar zuid. Het landschap in en rond dit vallei is van ongekende schoonheid. Grote groene vlakte worden afgewisseld door bossen met olijfbomen en amandelbomen. Het is vooral de natuur die het hier voor het zeggen heeft. Naast de adembenemende natuur met unieke flora en fauna heeft deze vallei nog een troef. Hier liggen namelijk de sporen van menselijke aanwezigheid, van al duizenden jaren terug. Zo rond het einde van de 20e eeuw werden hier rotstekeningen ontdekt. Al vrij snel werd deze site toegevoegd aan de werelderfgoedlijst van UNESCO. Dit had er onder andere mee te maken dat de tekeningen dreigden te vergaan door de aanleg van een dam. Uiteindelijk heeft het culturele belang het gewonnen van het economische belang en werden de rotsen en de tekeningen gespaard. Veel van de wandelpaden die hier zijn aangelegd zijn, ondanks het ruwe landschap, redelijk tot goed begaanbaar. Hierdoor kun je als minder ervaren wandelaar toch op hele mooie plekken komen en genieten van de hemel op aarde.

Torre de Belem

Belém is van oorsprong een voorstad van Lissabon. In de loop van de jaren zijn Lissabon en Belém in elkaar gegroeid. In deze wijk ligt de prachtige toren van Belém. Deze verdedigingstoren wordt gekenmerkt door de laatgotische Manuelstijl. Karakteristiek aan deze typische Portugese bouwstijl zijn de vele rijkelijke architecturale versieringen. Het gebouw kwam tot stand aan het begin van de 16e eeuw en had ook een grote symbolische waarde voor het land Portugal. Het moest de grandeur van de Portugese macht in die tijd uitdrukken. Al in het begin van de 20e eeuw werd deze verdedigingstoren uitgeroepen tot nationaal monument. Later, in 1983 werd er op de werelderfgoedlijst van UNESCO-vermelding gemaakt van deze verdedigingstoren. Naast de ceremoniële waarde van de toren maakte het ook wel degelijk deel uit van de verdedigingswerken rond de stad Lissabon. Naast de laatgotische Manuelstijl vallen ook de Moorse invloeden op in de decoraties. Ook de ligging, met de spreekwoordelijke voeten in het water, maken van dit verdedigingswerk een uniek object. Een ander bijkomend voordeel is dat dit bouwwerk voren object op de werelderfgoedlijst niet heel omvangrijk is, waardoor het prima is te combineren met een bezoek aan een aantal andere interessante bezienswaardigheden in de directe omgeving.

Universities van Coimbra

Met deze universiteit kan Coimbra beschouwd worden als een bakermat van de huidige Europese wetenschap. Het is een van de oudste universiteiten van Europa en daarmee dus ook tegelijk van de wereld. De universiteit werd al op 1 maart 1290 gesticht. Daarmee is de universiteit ongeveer net zo oud als het land Portugal. Oorspronkelijk lag de universiteit in Lissabon, maar in het jaar 1308 werd het verplaatst naar Koninklijk Paleis van Alcáçova. Niet veel later, in 1338 keerde de universiteit terug naar Lissabon en in 1354 keerde ze weer terug naar Coimbra. In het begin verhuisde de universiteit zou nog een paar keer op en neer. Uiteindelijk werd de universiteit definitief gevestigd in Coimbra in het jaar 1537. Vele gebeurtenissen in de geschiedenis zorgden er dikwijls voor dat de statuten werden vervangen of gewijzigd. De laatste keer dat dit gebeurde pas na de Anjerrevolutie van 25 april 1974. Hierna onderging de universiteit een aantal hervormingen om zich zo te kunnen aanpassen aan de veranderingen binnen de Portugese samenleving. Na deze hervormingen vinden universiteit in 1989 haar statuten die tot op de dag van vandaag nog in gebruik zijn. Naast de boeiende geschiedenis van deze oude universiteit is ook de locatie buitengewoon interessant om te bezoeken. Het oude paleis geeft de universiteit een bijzondere locatie. Zowel de binnenzijde als buitenzijde van het complex hebben elementen van grote schoonheid. Laat je verrassen door dit eeuwenoude universiteitsgebouw.

Convent van Christus

In de Portugese stad Tomar kun je het Convent van Christus bezoeken. Oorspronkelijk werd dit klooster gebouwd van en door de orde van de tempeliers. Later werd het klooster nog verder uitgebouwd door de orde van Christus die de tempeliers opvolgden in Portugal. Het middelpunt van dit complex is een oude ronde kerk. De tempeliers bouwden het klooster al in de 12e eeuw en de leden van de orde van Christus deden daar later nog een aantal bouwwerken bij. Het klooster kent een eeuwenlange geschiedenis en ziet er nog altijd zeer goed uit. In 1983 kreeg het complex dan ook een vermelding op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Tal van prachtige oude stijlelementen sieren het complex op. Ook aan de binnenzijde, maar tegenwoordig ook een museum te vinden is, worden aangenaam verrast door de stijlvolle elementen. Als je dit klooster bezoekt neem dan je tijd, want elke keer als je weer naar een gebouw kijkt wat je al bekeken had zie je weer nieuwe elementen die de architectuur nog meer diepgang geven.

Laurisilva

Op het Portugese eiland Madeira vind je een van de mooiste en meest sprookjesachtige bossen van Portugal. Dit een laurierbos wordt gekenmerkt door de vele bomen die voor een groot deel behoren tot de laurierfamilie. Deze grote bossen bevinden zich op een reeks steile valleien die een hoogte hebben tussen de 300 en 1300 m. Omdat deze groene bossen wat hoger liggen geeft dit zeker met wat laaghangende bewolking een magistraal zicht. Je wordt dan getrakteerd op een mix van mist en groen. Naast het prachtige laurierblad ze is er ook een enorme diversiteit aan andere flora en fauna aanwezig in dit gebied. Een dier dat typisch is voor dit gebied, is de trocazduif die zich voornamelijk tegoed doet aan de vreugde van de stinklaurier. Andere diersoorten die je voorkomen zijn een aantal vleermuizen en nog een aantal adembenemende vogelsoorten. Naast al het natuurschoon in dit park herbergt hij zich ook nog een stukje cultureel erfgoed. Hier vind je nog sporen van de eerste bewoners van het eiland Madeira. Zij legden in dit gebied irrigatiekanalen aan die bekendstaat onder de naam levada. De oudste van deze kanalen dateren nog uit de 15e eeuw. De kanalen zijn zo’n 80-150 cm breed en gemaakt uit steen. Zoals nu blijkt een uitstekende duurzame manier, want enkele van deze irrigatiekanalen zijn nog altijd te bewonderen.

Klooster van Alcobaça

Het Klooster van Alcobaça kun je bezoeken in het stadje Alcobaça dat zo’n 100 km ten noorden van Lissabon ligt. Sinds 1989 staat het klooster op de werelderfgoedlijst van UNESCO. In het jaar 1178 begonnen de cisterciënzers aan de bouw van het klooster. Kenmerkend voor het klooster en de bijbehorende kerk is de gotische stijl. Hiermee behoren zij tot de eerste gotische gebouwen van Portugal. Voor de bouw werd gebruikgemaakt van de beste materialen die er destijds beschikbaar waren. Nog altijd zijn de elementen aan deze vroege tijd aanwezig en van een ongekende schoonheid. Dat is dan ook de reden waarom, na stad het complex op de Werelderfgoedlijst rest van UNESCO staat, het klooster ook behoort tot een van de zee verwonderen van Portugal. Laat je verrassen door dit prachtige klooster, zowel aan de binnen-als buitenzijde. Het kloostercomplex bestaat uit een abdij met een prachtige barokke voorgevel, een middeleeuwse sacristie, een vertrek voor de monniken, een keuken, het koninklijke Pantheon en nog vele andere interessante vertrekken. Als je alles op je gemak wilt zien mag je toch zeker een halve dag vooruit trekken.

Mosteiro dos Jerónimos

Op het Iberisch schiereiland, zo dus ook in Portugal, heeft de katholieke cultuur zich diepgeworteld. Daarom dat er verspreid over heel Portugal een aantal prachtige kloosters te bezoeken zijn. Mosteiro dos Jerónimos is een van de kloosters die zeer de moeite van een bezoek waard is. Dit Hiëronymietenklooster vind je in de oude voorstad en tegenwoordig wijk van Lissabon, Belém. Het vermoeden gaat de rondte dat deze klooster is gebouwd na een geslaagde ontdekkingsreis naar Indië van Vasco da Gama. Ontdekking van deze zeeweg luiden een lange periode van voorspoed in voor Portugal. Ter nagedachtenis hiervan werd dit klooster gesticht. Sinds 1983 staat Mosteiro dos Jerónimos op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het gebouw, dat hoofdzakelijk is opgetrokken uit kalksteen, is gebouwd in de welbekende Manuel stijl. Deze stijl staat ook wel bekend onder de naam ‘Portugese laatgotische stijl’. Dit zie je dan ook terug aan de fraaie versierselen aan onder meer de façades van het bouwwerk. Met de bouw van het klooster werd begonnen in het jaar 1502 en pas in 1580 was de bouw voltooid. Meerdere architecten hebben in deze periode de verantwoordelijkheid van de bouw van het complex gedragen. Ook in de recente geschiedenis heeft het klooster een prominente rol gespeeld. Het was namelijk hier dat op 13 december 2007 het verdrag van Lissabon werd getekend. Het is het verdrag van de huidige Europese Unie.

Romeinse tempel van Évora

Een van de oudste nog gedeeltelijk rechtstaan de bouwwerken van Portugal is de Romeinse tempel van Évora. Deze tempel staat in de gelijknamige plaats Evora. Een andere naam die gebruikt werd voor deze tempel was ‘Templo Diana’, vernoemd naar de godin van de jacht. Naast dat deze tempel een zeer interessant object is, geldt dit voor de hele historische binnenstad van Évora. Deze staat dan ook vermeld op de werelderfgoedlijst van UNESCO.
Hoewel het verhaal de ronde doet dat deze tempel genoemd is naar de godin Diana, blijkt dit niet te kloppen. Deze naam werd in de 17e eeuw door een Portugese priester de wereld in geholpen. Het werkelijke verhaal is dat deze tempel vernoemd is naar keizer augustus. Deze keizer werd al tijdens zijn bewind als een god vereerd. Het bouwwerk dateert uit de eerste eeuw na Christus. In de tweede en derde eeuw werd het nog eens grondig gerenoveerd. In de vijfde eeuw werd de tempel verwoest door Germaanse volkeren die de stad aanvielen. De ruïnes hebben daarna altijd in verschillende vormen deel uitgemaakt van Evora. Lange tijd waren er zelfs middeleeuwse gebouwen rond dit bouwwerk tot stand gekomen. In 1871 werden de middeleeuwse gebouwen gesloopt en met de tempel gerestaureerd en geconserveerd. Tegenwoordig is het een van de belangrijkste gebouwen van Évora, waardoor het historische centrum van de stad tegenwoordig staat genoteerd op de werelderfgoedlijst.

Praia da Marinha

De Portugese Algarve is een populaire bestemming voor zonaanbidders. In deze regio en dan ook een aantal goede badplaatsen en stranden te vinden. Een van de meest toonaangevende en idyllische stranden van de Algarve is Praia da Marinha. Het strand ligt niet ver van Lagos en wordt gekenmerkt door een aantal prachtige rotsformaties, grotten en kliffen. Dit zijn typische fenomenen die je wel meer tegen komt aan de Portugese zuidkust, maar dit strand is toch wel van uitzonderlijke schoonheid. Via een lange trap kun je naar beneden lopen en op het strand terecht komen. In het hoogseizoen is er zelfs wat horeca aanwezig, waardoor je kunt genieten van een hapje en een drankje. Naast het idyllische strand heb je ook vanaf de kliffen een prachtig uitzicht. Ook is het leuk om met een boot langs de grotten de verhalen die hier in de buurt liggen. Let er wel dat je het strand bezoekt wanneer het eb is, want dan is het mooiste deel van het strand alleen bereikbaar.